Skånsk matguide

Köket med sydostsvensk prägel

Skåne är känd för sina rika kulinariska traditioner. Under de senaste 300 åren har Skåne påverkats av både det danska och tyska köket, vilket har resulterat i en unik och varierad regional mattradition med influenser från hela Sverige. Och i modern tid har dessa influenser fortsatt, idag är exempelvis Malmö starkt förknippat med falafel.

De lokala kockarna har tagit dessa traditionella recept och lagt till sin egen personliga prägel på dem för att skapa nya rätter med en distinkt sydostsvensk smak.

Om du planerar ett besök här eller om din familj bor i Skåne kan du vara intresserad av att lära dig mer om det lokala köket. Här har vi samlat en lista som ger dig en uppfattning om vad du kan förvänta dig när det gäller mat från Skåne!

Spettekaka

Spettekaka är en av de mest ikoniska rätterna från Skåne. Den görs med socker, ägg och vetemjöl. Det traditionella sättet att servera denna söta godbit är att låta den svalna tills den har stelnat tillräckligt för att hålla sin form på en pinne – så att du bara kan plocka upp den. Många äter den tillsammans med glass. Ljuvligt gott!

Gåsamiddag

På skärtorsdagen serveras gåsmiddag. Och det är inte vilken middag som helst – det är gåsen som är stjärnan i den här rätten! Måltiden består av en kopp soppa, kokt potatis och finhackad kål med fläskfett i gräddsås. Detta traditionella skånska recept har funnits i över 100 år, och denna tradition är fortfarande mycket uppskattad.

Äggakaka

Äggakakaka är en matig svensk pannkaka. Den påminner om ugnspannkaka, men här har Skåne satt sin egen prägel på rätten, men har en annan konsistens och serveras oftast med sidfläsk eller bacon.

Falafel

Sist men inte minst! Malmös stora favorit; falafel! Även om falafel ursprungligen kommer från mellanöstern har Skåne gjort den till sin egen. Ingen annanstans i Sverige får du lika bra falafel som här. Det klassiska sättet att servera falafel i Malmö är som rulle med ”blandad” sås i. Men du kan såklart också äta den som en tallrick med bulgur till eller i pita.